Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Balıkesir Eko Turizm”le adından söz ettirebilir

Balıkesir  Eko Turizm”le adından söz ettirebilir

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü İlkay Karaağaç, turizmin gelişmesinin, Tabiat koruma alanları oluşturulmuş, yörenin taşıma kapasitesi dikkate alınarak...

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü İlkay Karaağaç, turizmin gelişmesinin, “Tabiat koruma alanları oluşturulmuş, yörenin taşıma kapasitesi dikkate alınarak, doğaya yönelik doğru alt yapı ve üst yapısı planlanmış Eko Turizm’e bağlı olduğunu öne sürdü.
Karaağaç, Eko Turizm yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, bunun yanı sıra yerel halkların ekonomik kalkınmasına destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gözeten bir yaklaşım ya da tavır olarak benimsendiğini söyledi.
Eko Turizmi sadece doğa turizmi kalıplarının içine hapsetmeyip, daha bütünsel ve çevreci bir yaklaşımı getirmektedir. Ancak, eko turizmin, özü gereği, büyük ölçüde “doğada yapılan turizm türlerini” kapsadığı da bir gerçektir şeklinde özetleyen Karağaç, devamında şu bilgiyi verdi: “Eko Turizm” çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir. Özellikle büyük şehirlerin gürültüsünden kurtulmak isteyen kişiler bir doğallık arayışı içine girmişlerdir. Ayrıca geçen zamanla birlikte hızla artmakta olan dünya nüfusu gitgide çevreyi olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır. Bu gelişmeler ışığında doğaya yönelik turizm kavramı da ortaya çıkmıştır. Türkiye konumu nedeniyle bu doğa turizmi olgusundan en iyi şekilde yararlanabilmek için gerekli tüm şartlara sahiptir. Bir yerde eko turizmin geliştirilmesi için mutlaka o alanın korunan alan olması şart değildir; çünkü eko turizm faaliyetleri doğanın her yerinde yapılmaktadır. Balıkesir Kazdağları, Madra ve Alaçam Dağları’nın kalbindeki konumuyla, ülkemiz doğal yaşamı açısından çok önemli bir noktadadır. Sınırları içinde bulunan Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı 24.047 hektar , Kazdağları Milli Parkı 20.935 hektar, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 17.950 hektar alandan oluşmakta, ilimiz barındırdığı zengin termal kaynakları, 21 Mavi Bayraklı plaj potansiyeli, orman varlığı, endemik bitki türleri, hava koşullarının rahat yaşanabilir kalite de olması, oksijen miktarının yüksekliği, zengin flora ve faunasıyla, sadece ülkemizin değil, dünyanın da korunması gereken en önemli sıcak bölgelerinden biridir. Bölgenin sahip olduğu termaller, şelaleler ve kanyon gibi değerler, doğa, dinlenme, fotoğraf, macera, dağcılık, trekking, hiking, avcılık, kuş gözlemi, flora-fauna turizmi gibi turizm türleri için sayısız imkanlar sunmaktadır. Yeter ki bu zengin potansiyeli doğru planlayarak, koruma ve kullanma dengesini ayarlayarak planlama yapabilelim. Turizmin doğal ve geleneksel çevreye verdiği zararı en aza indirgeyerek, turistlerin ve yerel halkın çevre bilincini artırarak, halka turizme dayalı eğitim vererek, geri dönüşümü olmayan kaynakları en düşük düzeyde tüketerek, hem çevresel bozulmayı önleyerek hem de yerel halkın ekonomik kazancını arttırarak, doğa tahribatını en düşük düzeyde tutacak önlemler alarak Balıkesir`i doğru planlanmış Eko Turizm ile çok farklı, ekonomik büyüme sağlamış bir gelecek beklemektedir.”



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı